GÜNDEM Haber Girişi : 16 Ocak 2023 09:41

Yüzeyi buz tutan Çıldır Gölü'ne bırakılan ağlar toplanmaya başlandı

Yüzeyi buz tutan Çıldır Gölü'ne bırakılan ağlar toplanmaya başlandı

 

 

Erzurumbulten-Ardahan 'ın Çıldır ilçesinin Akçakale köyündeki balıkçılar, dondurucu soğuk nedeniyle yüzeyi tamamen buzla kaplanan Çıldır Gölü'ne yeni yılın ilk günleri Eskimo usulü balık avlamak için ağlarını suya bıraktı. Aradan geçen yaklaşık iki haftalık bekleyişin ardından ağları 'ya nasip' diyerek buzun altından toplamaya başlayan balıkçılar, karın az yağmasının balığı da etkilediğini söyledi. Yüzeyi buz tutan gölün üzerinde kar olmaması nedeniyle balıkların ağlara gelmediğini belirten Yakup Topkaya (30) "Kıyıdan yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta açtığımız deliklerden ağları buzun altına gönderdik. Şimdi toplama zamanı ama geçen yıllara nazaran balık az. Çünkü buzun üzeri açık olduğu için balık ağlara gelmiyor" dedi.

 

 

 

 

Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan ve deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikteki Çıldır Gölü'nün yüzeyi, yeni yılla birlikte hava sıcaklığının geceleri sıfırın altında 20 dereceye kadar düşmesi nedeniyle buzla kaplandı. Balıkçılar, 123 bin metre kare alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölünün yüzerinde oluşan yaklaşık 15 santimlik buz tabakasını kazma ile kırarak, Eskimo usulü balık avına başladı. Balıkçılar, yeni yılın ilk günlerinde sabah erken saatlerde donan gölün üzerinde kazma ve küreklerle küçük delikler açan balıkçılar, 10 metre uzunluğundaki tahta sırıkla ağlarını suya bıraktı. Yaklaşık iki haftalık bekleyişin ardından göle gelen balıkçılar, havanın güzel olduğu bir günde buz altındaki ağları çekerek balıkları topladı.

 

 

 

 

Gölün donması ile sezonu açtıklarını belirten Çıldır ilçesinden Yakup Topkaya (30), "Bu yıl göl havaların sıcak gitmesi nedeniyle geç dondu. Gölün yüzeyi buz tutmaya başlayınca yöre halkı olarak Eskimo usulü balık avlamaya başladı. Kıyıdan yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta gölün yüzeyince açtığımız küçük deliklerden ağları içeri gönderdik. Daha sonra birkaç hafta bekledik ve gelip ağları topladık. Kar yağıp buzun üzerine kapatmadığı için beklediğimiz gibi balık az oldu. Ama buna da şükür topladığımız balıkları göl kenarındaki restoranlarda pişip burayı gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlere ikram ediyoruz ya da pazarda satıyoruz. Gölün yüzeyindeki buz eriyene kadar Eskimo balıkçılığa devam edeceğiz. Bu balık tutma yöntemimiz turistler tarafından da ilgiyle izleniyor" diye konuştu.

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.