ERZURUM Haber Girişi : 25 Kasım 2022 11:25

Sambacı kadınların çantası Erzurumlu kadınlardan

Sambacı kadınların çantası Erzurumlu kadınlardan

 

 

 

 

Erzurumbulten-Erzurumlu Işılay Çakır'ın yaklaşık 2 yıl önce 4 arkadaşı ile kurduğu ve bugün 74 kadına ekmek teknesi olan "Palandöken İnovasyon Kadın Girişimciler ve İşletme Kooperatifi" sambacı kadınların aksesuar olarak kullandığı el çantalarını işliyor. Başkan Çakır, hedeflerinin yurt dışına daha çok ihraç yapmak ve yöresel yemekleri ile kuracakları bir lokantayla UNESCO listesine girmek olduğunu söyledi.

 

TÜKETEN DEĞİL, ÜRETEN OLDULAR

 

Yakutiye ilçesindeki Kazım Karabekir Meslek Atölyelerinde çalışmalarını sürdüren kadınlar, burada gün boyu yöresel yemek ve tatlıların yanı sıra kanaviçe, örgü bebek ile iplikten çanta gibi yüzlerce hediyelik eşya üretiyor. Kadınlar, ellerinde ilmek ilmek ördükleri birbirinden renkli ve desenlerdeki kadın çantalarını da firmalar aracılığı Brezilya'ya ihraç ediyor. Kooperatif sayesinde artık tüketen değil üreten olmanın mutluluğunu yaşayan kadınlar, geleceğe umutlu bakmaya başladı. Boş geçen zamanlarının genç kızken ya da kooperatifteki hocaların da yardımı ile öğrendikleri el becerileri ile dolu dolu geçtiğini ve en önemlisinin de para kazanmaya başladığını söyleyen kadınlar, kooperatifin hayatlarına dokunduğunu belirtti.

 


BİR ÇIĞ GİBİ BÜYÜDELER

 

 Palandöken İnovasyon Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Işılay Çakır, dünyayı kasıp, kavuran pandemi döneminde kurulduklarını ve bu sürecinde hızla büyümeleri açısından güzel bir fırsat olduğunu söyledi. 2021'in ocak ayında 9 ortaklı kurdukları kooperatifte ilk olarak 4 kişi çalıştıklarını ifade eden Çakır, "Diğer 5 arkadaşlarımızın kendi işleri vardı. Biz 4 arkadaş hizmete başladık. Önce yiyecek içecek alanında sipariş çalışmaya başladık. Bu dört kişi, 10 kişi daha sonra 20 derken bir çığ gibi büyüdük ve 73 kadın olduk. Sırada bekleyen çok sayıda kadında bulunmakta. Bünyemizde 3 şirketle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yemek, yiyecek ve içeceğin dışında ev tekstili, kişisel aksesuarlar üretmeye başladık. Bu da başka firmaların dikkatini çekti ve bizlere fason iş getirmeye başladılar. Brezilya ve İran'a şu anda çanta üretiyoruz. Hedefimiz büyüyerek daha çok kadına ulaşabilmek" diye konuştu.

 


UNESCO'NUN LİSTESİNİ GİRMEK İSTİYORLAR


 Kooperatifteki kadınların arasında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nden destek alan, sosyal ve ekonomik açıdan düşük olan kadınlardan oluştuğunu ifade eden Çakır şunları söyledi: "Kadınlarımız burada ekonomik özgürlüklerine kavuşurken bir taraftan da eğitimli bir birey olmaları için eğitim-öğretim ve bilgisayar kursları veriyoruz. Üyelerimiz bu eğitimleri mutlak almak zorunda. Hedeflerimizin arasında yurt dışına daha çok ihraç yapmak. Yiyecek içecek öğretmeni olduğum için, kültürel anlamda da bu şehrin desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Üstümüze düşeni yapmamız gerekiyor. UNESCO ekibi Erzurum'a geldi. O ekip burada çeşitli araştırmalar yaptı. Biz de araştırmalara destek olduk. Çeşitli ürünler sunduk. Bizim de UNESCO'ya bir mutfak sunmamız gerektiği düşüncesiyle çalışmalarımız hız kazandı. İnşallah bu projemiz de hayata geçecek."


İLK KEZ ÇALIŞIYOR


Evli ve 3 çocuk annesi olan Kader Çakar, hayatında ilk kez çalıştığını söyledi. Kooperatifin mutfak bölümünde çalıştığını belirten Çakar, "Işılay hocanın önceden kursiyeriydim. Yolumuz bu kez burada birleşti. Mutfakta, mantı açıyoruz, kete yapıyoruz, kadayıf dolması sarıyoruz, kesme çorbası gibi yöresel yemek ve tatlılar yapıyoruz. Burada hem para kazınıyoruz hem de yeri arkadaşlar ediniyoruz. Birimizin sorunu olunca tek yumruk haline geliyoruz" dedi.


Evde boş oturmaktansa burada çalışıp ailesine maddi katkıda bulunduğunu vurgulayan evli ve 3 çocuk annesi Şükran Koca Dağıstan ise "Buraya hem el işi hem çıraklık eğitimi hem de maddi açıdan aileme yardımcı olmak için geliyorum. Günlerimiz çok güzel geçiyor ve sosyalleşiyoruz, hem yeni arkadaşlarımız da oluyor. Vaktin nasıl geçtiğini anlamıyoruz. Burada eğitmenlerden çok güzel şeyler öğrendim. Çok çeşitli aksesuarlar yapıyoruz. Dikişler dikiyoruz. Yaptığımız çantaları özellikle Brezilya'daki kadınların kullanması bizi sevindiriyor" diye konuştu.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.