ERZURUM Haber Girişi : 28 Eylül 2022 09:43

Palandöken'e daldılar

Palandöken'e daldılar

 

 

Erzurumbulten-Kış  turizminin göz bebeği Palandöken, kayak, snowboard, buz duvarı, zipline hattı, trekking, dağ bisikleti, kar raftingi ve yamaç paraşütünden sonra dalgıçlara da ev sahipliği yaptı. Uzun yıllar Jandarma Sualtı Arama Kurtarma Timi'nde görev yapıp daha sonra ayrılan 3 arkadaş Palandöken'de buluşup zirvedeki gölette yüksek irtifa dalışı yaptı.

 


KIŞ DALIŞLARI BÜYÜK İLGİ GÖRÜR

 

Deniz seviyesinden 3 bin 176 metre yükseklikteki Palandöken'in 2 bin 600 rakımında Erzurum Valiliği'ne ait Ve Hotel önündeki 8 metre derinliğine sahip doğal gölette Deniz Yıldız ile dalış yapan Jandarma Genel Komutanlığı Sualtı Arama Kurtarma Timi'nden emekli Kadir Erekinci'ye bir diğer arkadaşları Uğur Aras'ta dışarıdan eşlik etti. Kışın ailesi ile kayak yapmak için geldiği Palandöken'de yüzeyi buz tutan gölette dalış yapmaya karar veren Kadir Erekinci hem hayalini hem de bir ilki gerçekleştirdi. Uzun yıllar SAT'da görev yaptıktan sonra günümüzde Amasya'nın Merzifon ilçesinde zabıta memuru olan Deniz Yıldız ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nde itfaiye eri olan Uğur Aras ile Palandöken'deki gölette dalan Türkiye Sualtı Federasyonu bünyesinde iki yıldız eğitmen Kadir Erekinci, "Bu göl buz tuttuğunda yapılacak olan dalışlar büyük ilgi görecektir" dedi.

 

 

SU ALTI SPORLARI BENDE BİR AŞK OLDU

 

 

Van'da kayıtlı dalış okulu bulunan Erekinci, hayalini gerçekleştirmek için Erzurum'a geldiğini ve kendisine iki eski meslektaşının destek verdiğini söyledi. 26 yıl Jandarma Sualtı Arama Kurtarma Timi'nde görev yaptıktan sonra emekliye ayrıldığını belirten Erekinci, çok sevdiği mesleğinden kopamadığı için Van'da bunun okulunu açtığını ifade ederek şunları söyledi:

 

"Kışın Palandöken'e tatil için geldiğimde yüzeyi buz tutan bu gölü görmüştüm, aklımda kalmıştı. Mutlaka dalmam gerektiğini düşündüm ve gelip dalış yaptım. Su altı sporları bende bir aşk oldu. Türkiye'nin her yerinde kıyıda, köşede, deniz, su birikintisi gördükçe dalasım geliyor. Bana bu dalışta eşlik eden iki arkadaşımla aynı timdeydik fakat onlar ailevi durumları nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı. Ama benim gibi dalış sevdalarından vazgeçemediler. Uğur Aras burada görevli, Deniz Yıldız ile ben Erzurum'a gelerek zor olan bir dalış yaptık. Su altı sporları deniz seviyesi baz alınarak tablo ve hesaplamaları yapılan spor. Burada yaptığımız irtifa dalışı diye geçiyor. Dalmadan önce bir gün burada kalarak havayı teneffüs ettik. Bulunduğumuz irtifa 2600, fakat Ejder zirvesi 3000. Biz 2600'de yaptığımız dalışı 3000 bin hesaplamalarına göre yapıyoruz. Deniz seviyesinde yapılan dalışlardan çok farklı bir dalış. Sportif dalışın üzerinde ekstrem bir dalış oluyor. Biz burada 8 metre derinliğe daldık ve maksimum süreyi 15 dakika olarak ayarladık. Bunun üzerine geçseydik çeşitli dalış rahatsızlıklarına yakalanma riski olabilirdi. Onun için bu bir ekstrem spor oluyor. Yani amatör dalgıçların öğrendikten sonra bunu yapması gerekiyor."

 

 

PALANDÖKEN BUZ ALTI DALIŞLARI İÇİN EKSTREM SPOR

 

 

 Erzurum'un, sadece kayak tesisiyle değil, dalış sporuyla da güzellik kazanacağına inandığını vurgulayan Erekinci, "Özellikle Kuzey Avrupa ülkelerindeki insanların gelip burada dalış yapmaması çok zor. Kışın bu gölün kenarında otururken tatile gelenler bana, 'burada dalış yapılıyor mu?' diye sordular. Buz altı dalışları için ekstrem spor. Dolayısıyla Erzurum sadece kayak, trekking, dağcılık faaliyetleriyle değil su altı sporlarıyla da anılması gereken bir şehir. Kültürel olarak çok güzel bir şehir. Bütün dalış sporunu seven, bilen, yapanları Palandöken'de zirvede irtifa dalışı yapmaya davet ediyorum" dedi.
 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.