ERZURUM Haber Girişi : 23 Kasım 2022 14:50

Jandarmaya biyoçeşitliliği koruma çalıştayı

Jandarmaya biyoçeşitliliği koruma çalıştayı

 

 

Erzurumbulten-Erzurum Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Metin Düz'ün talebiyle Atatürk Üniversitesi'nde jandarmaya yönelik 'Biyoçeşitliliği Koruma Çalıştayı' düzenlendi. 62 karakoldan görevlilerin katıldığı programda konuşan Tuğgeneral Metin Düz, biyoçeşitliliği korumanın tarihi eserleri korumak kadar önemli olduğunu belirterek, "Karakollardan gelen arkadaşlar öğrendiklerini gittiklerinde diğer personele anlatmak ve onlara danışmanlık yapmak üzere görev verdik" dedi. 

 

 Atatürk Üniversitesi Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Konferans Salonundaki çalıştayın açılışına Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Metin Düz, İl Jandarma Komutanı Albay İlker Şimşek, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 13'nüncü Bölge Müdürü Okan Gün, akademisyenler ve jandarma personeli katıldı. 

 

Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Doğa Koruma ve Milli Parklar 13'üncü Bölge Müdürü Okan Gün, koruma kontrol faaliyetlerini jandarmayla birlikte 103 personel, 170 dron ve 4 adet fotokapanla sürdürdüklerini söyledi. Biyokaçakçılıkla mücadelenin de devam ettiğini kaydeden Gün, "Biyokaçakçılık ve biyo çeşitliliğin korunması amacıyla bölge sınırları içindeki 8 ilde tüm koruma kontrol faaliyetlerimiz devam etmektedir. Erzurum'da 2 bitki türünü üniversitemizle çalışıyoruz. Ardahan, Bayburt, Kars, Ağrı, Iğdır, Erzurum ve Erzincan illerinde 6 türün izlemesini yapıyoruz. Bölge Müdürlüğümüze bağlı illerde 2012-2022 yılları arasında 12 biyokaçakçılık vakası meydana gelmiş, idari para cezası ve para cezaları uygulanmıştır. Bölgemizde kelebek, yılan, semender, kuş, kalem soğan ve orkide türleri biyokaçakçılık vakalarında rastladığımız türler olarak kayıtlarımızda yeralmaktadır" diye konuştu. 

 

 

 Biyoçeşitliliğin ülkenin altın kadar değerli varlığı olduğunu ifade eden Çomaklı, bu konuda Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Metin Düz'ün talebi üzerine çalıştayın organize edildiğini söyledi. Çomaklı, üniversite olarak kendi imkanlarıyla bu konuda önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, farkındalığın artırılması ve sahip çıkılmasına önem verdiklerini kaydetti. 

 

 

JANDARMA BİLİMİN HİZMETİNDE VE EMRİNDE

 Sempozyumun açılışında konuşan Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Metin Düz, şunları söyledi:

 

"Tarihi eser kaçakçılığında biz gerçekten çok önem veririz. Tarihi varlıklarımızın yurt dışına kaçırılmasını bunların ticari bir meta haline getirilmesini istemeyiz. Bunun için sahada büyük mücadele ederiz. Tarihi eser kadar kıymetli yaşayan canlı biyoçeşitliliğimizi korumakta bizim tarihi eserlerimiz korumak kadar önemlidir. Ben bunu ifade etmek istiyorum. Bir çok arkadaşım tarihi eserle ilgili sahada çalışmıştır ama biyokaçakçılıkla ilgili biz de daha yolun çok başındayız. Almamız gereken çok yol var. Bu yüzden 7 ilimizden tüm karakollarımızdan 62 karakoldan sahada bizzat icracı arkadaşlarımızı biz buraya davet etti. Erzincan'dan Artvin'e kadar burada arkadaşlarımız var. Her biri karakollardan geldiler. Burada öğrendiklerini kendi karakollarına gittiklerinde diğer personelimize de anlatmak ve onlara danışmanlık yapmak üzere görev verdik. Bir şey bulduklarına da sizi arayacaklar. 7 ilin en ücra karakoluna kadar arkadaşlar bura. Sizlerin hizmetinde bilimin hizmetinde ve emrindeler."

 

Gün boyu devam edecek çalıştayda konunun uzman isimleri, jandarma personeline biyoçeşitlilikle mücadeleyi anlatacak. 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.