TÜRKİYE Haber Girişi : 11 Şubat 2023 09:00

Depremde can kaybı sayısı 20 bin 213 oldu

Depremde can kaybı sayısı 20 bin 213 oldu

 

 

 

 

 

Erzurumbulten-Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şu an itibariyle deprem faciasında ne yazık ki 20 bin 213 kişi hayatını kaybetti. 80 bin 52 vatandaşımız yaralandı” dedi.

 

Depremin en yoğun hissedilen illerden birisi olan Hatay'da bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremin 5'inci gününde AFAD Acil Koordinasyon Merkezi'nde basın açıklaması yaptı. Bakan Koca, daha önce eşi görülmemiş bir felaket durumuyla karşı karşıya kalındığını belirterek, “Milletçe eşi görülmemiş bir felaketle mücadele ediyoruz. 10 ilimizi aynı anda etkileyen afet sebebiyle canla başla mücadele veriyoruz. Bu aziz millet birlik ruhu içinde elinden gelen ne varsa yapmaya gayret ediyor. Devletimiz tüm imkanlarını seferber etmiş durumdadır. Gün yaraları birlikte sarma günüdür. İnsanımız için insanüstü bir çaba sergileyen tüm milletimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Dünyada eşine az rastlanır birlik ve mücadele sergiliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“Arama kurtarma ekiplerimiz kesintisiz çalışmalarına devam etmektedir”

 

Sağlık hizmetlerinin afet bölgesinde kesintisiz sağlanması için Bakanlık birimlerinin canla başla çalıştığını belirten Koca, “Arama kurtarma ekiplerimiz kesintisiz çalışmalarına devam etmektedir. Bölgede sağlık hizmetlerinin verilmesi için hastanelerimiz faal durumdadır. Sahra hastanelerimiz hizmet vermeye devam etmektedir. Müdahale çadırlarımız ilk temasların ardından hastalarımızı en uygun sağlık tesisine ambulanslarla sevk etmektedir. Hastane hizmetlerinin yanı sıra birinci basamak sağlık hizmetleri de yerinde vermeye başlandı. Özellikle köylerimizde yaralıların durumlarını kontrol ve müdahale etmek ve kronik hastalarımızın sağlık hizmetlerini aksatmamak için 112 ekipleri ve ambulanslarla doktor ve ilaç sevk edilmeye başlandı. Kronik hastalarımızdan bölgeden sevki gerekenler için planlamalar yapılarak sevkleri gerçekleştirilmeye devam etmektedir” diye konuştu.

 

“Kimliğini bilemediğimiz hastalarımızı dijital fotoğraflarını eşleştirme yapmak üzere hazırlanan özel yazılıma yüklüyoruz”

 

Sağlık sisteminin tüm afet bölgesinde çalışır durumda olduğuna vurgu yapan Bakan Koca, “Kimlik tespit çalışmaları devam eden yaralılarımız var. Ulaşılan her bilgi en hızlı şekilde tüm birimlerimizle paylaşmaya devam ediyoruz. Şu an bölge sağlık hizmetlerimizin durumu kısaca şöyle özetlenebilir; enkaz altından kurtarılan vatandaşlarımızın acil müdahalesinden sonra kara, hava ambulanslarımız ile deniz araçlarıyla toplamda 20 bin hastamızın tedavilerinin devam ettirilmesi amacıyla bölge dışı illere transferi sağlandı. Kamuoyunda çocuk hastalarımızla ilgili spekülatif bilgiler dolaşmaktadır. Bu konuda vatandaşlarımızı bilgilendirmek isterim. Şu anda kimliği belirlenemeyen veya yanında refakatçisi bulunmayan 0-18 yaş grubundaki evlatlarımız Ankara, Mersin, Adana, Kayseri ve İstanbul'daki hastanelerimizde bulunmaktadır. Çocuklarımızın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın gözetimi ve velayeti altında takip ve tedavileri devam etmektedir. Kimliğini bilemediğimiz hastalarımızı dijital fotoğraflarını eşleştirme yapmak üzere hazırlanan özel yazılıma yüklüyoruz. Bu sayede önemli bir kısmının kimlik bilgilerine ulaşacağımızı umuyorum” ifadelerine yer verdi.

 

“Eczacılarımızın deprem bölgesine mobil veya gezici eczane açarak, hizmet vermesine izin vereceğiz”
AFAD tarafından kurulan çadır kentlerinde sahra hastaneleri ve ünitelerinde sağlık hizmetleri sunulduğunu kaydeden Koca, şunları kaydetti:

 

“Sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızın ilaçları yine bu merkezlerde verilecektir. Depremden etkilenen illerimizde yeni düzenleme ile geçici ve mobil eczaneler açılmaya devam edecek. Bölgede hasar gören ve bina güvenliği nedeniyle açılamayan çok sayıda eczanemiz var. Vatandaşımızın sağlık hizmetine erişimi önünde hiçbir engel kalmasını istemiyoruz. Başta bölge eczacılarımız olmak üzere isteyen eczacılarımızın deprem bölgesine mobil veya gezici eczane açarak, hizmet vermesine izin vereceğiz.”

 

“Deprem faciasında ne yazık ki 20 bin 213 kişi hayatını kaybetti”

 

Adana ve Diyarbakır'daki tüm hastanelerin tam kapasite ile hizmet verdiğine dikkati çeken Koca, “Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesi sağlık hizmetlerine tüm birimlerle hizmete devam etmektedir. Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Şehir Hastanesinde tüm alanlarda sağlık hizmeti sunulmaktadır. Kilis'te Alaattin Yavaşca Devlet Hastanesi tam kapasiteyle hizmet ediyor. Malatya merkez ve ilçelerdeki hastanelerimiz sağlık hizmetlerini tam kapasiteyle vermektedir. Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi'nde kapsamlı sahra hastanesi ve 16 acil müdahale ünitesiyle hizmet veriyor. Üniversite Hastanemiz, tam kapasiteyle hizmet vermektedir. Dörtyol, Reyhanlı ve Samandağ'ı bütün birimleriyle aktif sağlık hizmeti vermektedir. Şu an itibariyle deprem faciasında ne yazık ki 20 bin 213 kişi hayatını kaybetti. 80 bin 52 vatandaşımız yaralandı” açıklamalarında bulundu.

 

“Hatay'da vefat sayımız 6 bin 205 yaralı sayımız ise 17 bin 823"

 

Depremin en ağır etkilenen illerin başında Hatay'ın geldiğini de söyleyen Koca, “Vefat sayımız Hatay'da 6 bin 205 yaralı sayımız ise 17 bin 823. Yıkılmış bina sayısı 2 bin 749 olarak tespit edildi. Sahada 410 ekiple toplam 10 bin 760 arama kurtarma personelimiz enkaz başında görev yapıyor. 41 farklı ülkeden toplam 3 bin 40 yabancı personel 10 bin 108 arama kurtarma köpeği arama kurtarma çalışmalarına destek oluyor. AFAD koordinasyonunda 7 noktada çadır kentler kuruldu. Toplamda 9 bin 102 çadırın dağıtım ve kurulumu yapıldı. 10 ilçede 73 lokasyonda sıcak yemek dağıtımı yapılıyor. Şimdiye kadar 404 bin 780 kişiye yemek dağıtıldı. Bu noktalara 21 yer daha ilave edilecek. İl dışına gitmek isteyen Hataylı hemşehrilerimize ulaşım imkanı sağlıyoruz. Bu tahliyeleri 112 acil çağrı merkezi üzerinden yapıyoruz” dedi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.