ERZURUM Haber Girişi : 16 Ocak 2023 09:43

Bir yıldır ormanda yaşıyor

Bir yıldır ormanda yaşıyor

 

 

 

 

Erzurumbulten-Eruzurum 'un en uzak ilçelerinden biri olan İspir'in kırsal Yedigöl Mahallesi'nde oturan ve yörede 'Dağların oğlu' olarak tanınan Bülent Erkan (42) son bir yıldır ormanda tek başına yaşıyor. Elektriği olmayan teknolojiden uzak, ormanda kendi imkanları ile kurduğu ve etrafını naylonla kapladığı barakada yaşayan Erkan, yemeğini ve çayını kar suyunu eriterek yapıyor. Yiyeceğini doğadan karşılayan Erkan, fırsat buldukça da yaban hayatı görüntülüyor. Profesyonel dağcılığın yanında katıldığı maraton koşularında birçok başarı elde eden Erkan, "Tüm ihtiyacımı doğa bana sağlıyor. Paranın geçmediği tek yer burası" dedi.

 

 

 

FOTOKAPANA YLAKALANIP CEZA YEMİŞTİ

 

 

Köyünde birlikte yaşadığı anne ve babası ile çiftçilik yapan, aynı zamanda dağcılık ve maraton sporu ile uğraşan Bülent Erkan, yıllardır dağlarda gezerek doğadaki canlıların yaşamını kaydediyor. Yılın yarısını dağlarda geçiren Erkan, bugüne kadar ayı, yaban keçisi, ur kekliği, kartal, şahin, kurt, tilki, domuz, balık ve nadir bulunan kelebekler gibi çok sayıda canlının fotoğraf ve görüntüsünü çekti. Pandemide, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 13 Aralık 2020 Pazar günü Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından ormanlık alana yerleştirilen fotokapana yakalanan Erkan'a 789 lira ceza kesildi. Türkiye'de fotokapana yakalanıp sokağa çıkma ihlalinden ceza yiyen tek kişi olan Erkan'ın yaşantısı sade görünse de çoğu zaman renkli görüntülere sahne oluyor. Doğa manzarasını ve yaban hayatına ilgisinin küçük yaşlardan başlayan Erkan'ın hayali ileride belgesel çekmek. Doğada kendi yöntemleri ile gizlenerek kamerasıyla yaban hayatı kare kare görüntüleyen Erkan, çok iyi saklandığı için vahşi hayvanları bile yakından gördüğünü, ancak hiç korkmadığını bildirdi. Hayatının büyük bir bölümünü evi olarak gördüğü ormanlık ve dağlarda geçiren Erkan, özellikle Kaçkar dağlarını avucunun içi gibi biliyor. Bölgedeki yaban hayatı korumasıyla da bilinen Erkan, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen Kar Film Festivali'nde 'Dağların oğlu' adlı 17 dakikalık belgeselde hayatını ve canlıları korunmasını anlatan belgesel filmi birinci oldu. Doğada yalnız kalan ve bulduğu mantar ve çeşitli otlarla karnını doyuran Erkan dağlarda yalnız yaşamaktan hiç korkmuyor.

 

 

KURTLARIN ULUMUSI NİNNİ GELİYOR

 

 

 

Şehir yaşamının kendisine uygun olmadığını düşünen Erkan, bir yıl önce köyüne bir kilometre uzaklıktaki ormanlık alanda kendi imkanlarıyla baraka inşa etti. Elektrik olmayan barakada teknolojiden uzak bir yaşam süren Erkan, kışın kardan yazında ormanın içinde akan gözelerden sağlıyor. Günde en az 25 kilometre yol kateden Erkan doğadan kopamadığı için evliliği hiç düşünmediğini söyledi. 

 

 

 

Doğada ekmek elden su gölden yaşamaktan mutlu olduğunu vurgulayan Dağların oğlu Bülent Erkan maddi yönden zorluk çekmediğini belirtti. Erkan, "Maraton veya dağcılık sporu ile ilgili bir şey oluyorsa şehre gidiyorum. Onun dışında hayatımı hep tek başıma doğa ile baş başa geçiriyorum. Gece barakada uyurken kurt sürüsü yanıma kadar geliyor. Onların gecenin karanlığında saatlerce uluması bana ninni gibi geliyor. Bugüne kadar doğada birçok vahşi hayvanla karşı karşıya geldim. Görüntülerini ve fotoğraflarını çektim. Siz onlara bir şey yapmazsınız onlar da size bir şey yapmaz. Şu hayatta bunu öğrendim ki İnsanoğlundan başka zararlı kimse yok. Tüm ihtiyacımı doğa bana sağlıyor. Paranın geçmediği tek yer burası" diye konuştu.

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.